Het belang van dakreiniging

Dakreiniging is een goed voorbeeld van dakonderhoud, en is ontzettend belangrijk bij het behouden van de kwaliteit van het dak. Maar dat is niet het enige. Lees verder en ontdek welke voordelen er aan het reinigen van het dak zitten.

De voordelen van dakreiniging

Dakreinigingis een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je huis en heeft verschillende voordelen. Deze voorbeelden vind je hieronder beschreven.

  1. Langere levensduur. Het eerste voordeel is misschien ook wel het belangrijkste voordeel. Wanneer er veel vuil op het dak zit kan er schade ontstaan en kan de kwaliteit van het dak verminderen. Dit betekent dat de levensduur ook ingekort wordt. 
  2. Voorkomt schade en lekkages. Deze gaat hand in hand met het vorige punt. Mossen, algen en ander vuil kan zich aan de dakbedekking gaan hechten en scheuren veroorzaken. Ook kunnen de wortels door de dakpannen heen groeien. Door het dak te reinigen kun je dit dus voorkomen. 
  3. Zorgt voor een mooie uitstraling. Natuurlijk zorgt het reinigen van het dak ervoor dat de kwaliteit bewaard wordt, en dat beschadigingen worden voorkomen, maar het zorgt er simpelweg ook voor dat het dak er mooier uitziet. 
  4. Voorkomt gezondheidsrisico’s. De mossen en algen op het dak kunnen allergenen en sporen verspreiden die de luchtkwaliteit in huis verminderd. Ook kunnen ze lekkages veroorzaken waardoor je last van waterschade krijgt. Al deze dingen zijn slecht voor je longen. 
  5. Bespaart energie. Een dak dat bedekt is met vuil en algen kan warmte vasthouden en de energie-efficiëntie van je huis verminderen. 

Hoe vaak moet het dak gereinigd worden? 

Hoe vaak het dak gereinigd moet worden is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van je huis, de omgeving, het type dak en natuurlijk de dakbedekking. Over het algemeen wordt aanbevolen om het dak om de paar jaar te laten reinigen. Weet je niet zeker of het nodig is? Dan kun je altijd een dakdekker inschakelen voor een dakinspectie. Zij kunnen dan meteen zien wat de kwaliteit van het dak is en of een dakreiniging nodig is.