Badkamerrenovatie

badkamerrenovatie

De badkamer renoveren, hoe pakt u dat aan?

Badkamerrenovatie naast keukenrenovatie één van de meest populaire verbouwingen in Nederland. Dat is ook niet zo gek, want uw badkamer is een plek waar u bij uitstek kunt ontspannen na een vermoeiende dag en daarom is de kwaliteit en uitstraling ervan erg belangrijk. Badkamers en badkamermeubelen worden steeds mooier, u hoeft haast niet meer naar een wellness want die kunt u al bij u thuis creëren. Het nadeel is dat u een paar weken uw badkamer niet kunt gebruiken. Maar deze tijd is erg weinig vergeleken met de tijd die u van uw nieuwe badkamer kunt genieten.

Benieuwd naar de prijzen van badkamerrenovatie? Vergelijk vrijblijvend diverse offertes en bespaar op uw investering!

Uw huidige badkamer

Is uw huidige badkamer niet meer in een goede staat? Bent u toe aan een verbouwing, bijvoorbeeld na het zien van de badkamer van de buren? Of bent u niet tevreden met de badkamer die in uw nieuwe huis zit, bijvoorbeeld omdat u een douche wilt in plaats van een bad of omdat het tegelwerk nog uit het verleden stamt? De hoeveelheid werk die de vakmensen nodig hebben om uw oude badkamer eruit te slopen en een nieuwe te installeren hangt onder andere af van het feit of leidingen moeten worden vernieuwd en de grootte van uw badkamer.

Tips voor renovatie

De minimalistische trend zet zich voort in de badkamer. Het sanitair en de meubels worden steeds strakker en u ziet ook veel cement en natuursteen. De tegels worden steeds groter. Misschien wilt u wel een kraan die reageert op uw beweging, om het gevoel te krijgen dat u in een hotel bent. Of een dagelijkse wellness in de vorm van een infrarood en UV douche en vloerverwarming. Wat slim is in de badkamer zijn maatregelen om schimmel te voorkomen zoals een ventilatierooster, badkamerventilator, schimmelwerende verf of een plastic plafond. Wat nieuw is, is sanitair met antibacteriële werking die lang meegaat.

We zien dat sommige punten van de jaren 60 en 70 weer helemaal terug komen. Denk bijvoorbeeld aan kleur en aparte patronen. Zo ziet u maar weer, een badkamer kan eigenlijk nooit uit de tijd raken. Omdat de badkamer wel aan trends onderhevig is en iedereen natuurlijk weer een eigen smaak heeft is het wel belangrijk om te onthouden dat het renoveren van uw badkamer vooral meerwaarde oplevert als de kwaliteit ervan wordt verbeterd, er nieuwe functionaliteiten aan toe worden gevoegd of beschadigingen worden weggewerkt. Hiervoor kunnen ook gemakkelijk lichte panelen worden gebruikt die op vlakke ondergronden kunnen worden geplaatst.

Gemiddelde kosten badkamerrenovatie

De kosten van een badkamerrenovatie hangen heel erg af van de grootte van de badkamer, het gekozen sanitair en het uurloon van de vakman. U kunt het gemakkelijkst geld besparen door zelf te slopen of tegels te zetten. Het beste is alles op dezelfde plek laten zitten, maar wilt u een radicale verandering let dan op leidingen. Zorg ervoor dat alles goed gekit wordt met oog op lekkage. Omdat voor de badkamer strenge eisen gelden op het gebied van elektra, is het verstandig om dit onderdeel uit te besteden aan een vakman. Hieronder vindt u de lijst met gemiddelde prijzen.

Prijstabel badkamerrenovatie

Artikel Prijs
Wandtegels €5 – €500 per m²
Vloertegels €14 – €500 per m²
Fontein(en) incl. meubel en spiegel €120 – €5000
Douche €150 – €7500
Bad €130 – €4500
Toilet €90 – €5500
Vloerverwarming €500 – €3600
Ventilatie €40 – €200

Zoals u ziet zijn de prijzen voor de tegels en de badkamerspecialisten per vierkante meter. Er zijn op internet echter hele gemakkelijke tools waarin u de maten van uw badkamer invult waardoor u vanzelf te zien krijgt hoeveel pakketten tegels u nodig heeft en wat de totaalprijs zal worden. U kunt dus van tevoren al een schatting maken wat de kosten zullen zijn. Soms kan het handig zijn om van tevoren een tekening te maken. Voor de werkzaamheden rekenen verschillende bedrijven weer andere kosten. Soms hebben ze een totaalprijs, dan weet u wel gelijk waar u aan toe bent.

Prijstabel werkzaamheden badkamer renoveren

Soort klus Prijs
Slopen €20-€25 per uur
Tegels laten zetten €18-€40 per m²
Sanitair plaatsen €200- €400 per stuk
Elektra aanleggen €600 – €800
Scheidingswand plaatsen €20-€70 per m²
Leidingen/afvoer verleggen €250 – €500 per stuk
Plastic plafond €30 – €250 per m²
Bouwmaterialen van A-merken €600 – €1500

Bronvermelding prijzen badkamerrenovatie: Bouwbedrijf de Boer uit Almere.

Wilt u andere vloer- en wandtegels in uw badkamer? Tegenwoordig kunnen nieuwe tegels over de oude heen worden gezet, wilt u ze laten verwijderen dan kost dit rond de 50 euro per uur. Afhankelijk van de grootte van uw badkamer en de prijs van de tegels kost dit tussen de 1300 euro (voor een kleine badkamer van 1,8 bij 2 meter en een goedkope tegelzetter) en 18000 euro (voor een grote badkamer van 8 bij 8 meter met luxe tegels van 100 euro per stuk). Wilt u een mozaïekwand dan kunt u daar tussen de 400 en 4000 euro mee kwijt zijn.

Budget badkamer

De budget badkamer kost in totaal zo’n 5000 euro als je zelf handig bent en anders ongeveer 8000 euro. Als de badkamer klein is en de plaatsen van het sanitair hetzelfde blijven dan wordt er ook bespaard op de kosten. De goedkoopste wandtegels zijn kleiner, waardoor er meer schoonmaakwerk aan is, verkrijgbaar in de standaardkleur wit, zijn vaak minder gelijk en slijten sneller. Maar alsnog zijn deze van een zeer degelijke kwaliteit, net als het sanitair. Dit is dan vaak alles in één zoals een wastafel waar ook al een wasbak en kraan op zit. Dat is wel zo handig.

Gemiddelde badkamer

Hebt u een middelgrote badkamer en ga je graag voor wat meer luxe? Een gemiddelde badkamer kost in totaal vaak zo’n 15.000 euro, met de installatiekosten meegerekend. De duurdere tegels zijn groter en in meer kleuren en materialen beschikbaar. Het verschil met het wat luxere sanitair is dat alles er gewoonweg wat strakker of origineler uit kan zien en dat de kraan bijvoorbeeld soepeler opengaat. Wat de douche betreft dan heeft deze vaak verschillende standen waar gemakkelijk naar over te schakelen is en kan er worden gekozen voor een goot die soms wat mooier staat dan een afvoerputje.

Luxe badkamer

Dan zijn er nog mensen die graag voor super de luxe gaan. Voor een echte wellness badkamer zit u al gauw aan de 20.000 euro of meer. Daarnaast bent u met een grote badkamer ook al snel meer geld kwijt. Maar dan kunt u wel optimaal profiteren van wat er tegenwoordig te koop is. Denk bijvoorbeeld aan de kranen die automatisch aan gaan met design wasbakken van bijvoorbeeld grove stenen, domotica en muzieksysteem en/of televisie, een sunshower of stoomcabine, tegels van mooie materialen zoals porselein, een prachtige mozaïekwand, sfeerverlichting en een antibacteriële toilet zonder spoelrand met douche.

Verstandig: vergelijk bouwbedrijven

Regelmatig gebeurt het dat men prijzen te horen krijgt van bedrijven die door anderen als bizar hoog worden beschouwd. Vaak is dat dan als er bij een bekende badkamerzaak in één keer alles wordt besteld en ook geïnstalleerd. De prijs en kwaliteit van de gebruikte bouwmaterialen kan variëren, net als de tijd dat de werknemers bezig denken te zijn, want de één is sneller en de ander juist weer zorgvuldiger. U wilt natuurlijk een goede balans tussen deze twee dingen, maar niet opgelicht worden. Daarom is het essentieel om bouwbedrijven te vergelijken. Zo betaalt u nooit teveel.