Gevelreiniging

Gevel reinigen prijzen

Gevelreiniging methodes en prijzen

Een woning goed onderhouden is altijd verstandig. Dit zorgt ervoor dat zaken minder snel kapot gaan en zullen verslijten. Vaak is op dat moment het probleem een stuk groter, terwijl het moet goed onderhoud makkelijk vermeden had kunnen worden. Bovendien biedt het ook een mooier aanzicht wanneer de woning goed onderhouden wordt en zal dit ook ten goede komen van de waarde van de woning. Ditzelfde geldt voor gevelrenovatie. De woning zal er weer als nieuw uitzien en problemen met bijvoorbeeld vocht kunnen hierdoor vermeden worden.

Methodes om te reinigen

Er zijn verschillende methodes om de gevel te reinigen. De juiste methode hangt af van de steen en hoe erg de gevel vervuild is. De vier bekendste en meest toegepast methodes zijn zandstralen, vochtstralen, nevelstralen, stoom reinigen en chemisch reinigen. Alle methodes zullen apart beschreven worden, zodat u een duidelijk beeld krijgt wat ieder type inhoudt. Dat maakt de keuze voor de juiste methode al snel een stuk makkelijker.

Zandstralen

Bij zandstralen van de gevel worden kleine zandkorreltjes onder hoge druk tegen de gevel gespoten. Deze vorm van gevelreiniging is milieuvriendelijk en wordt in de meeste gevallen toegepast wanneer de gevel sterk vervuild is. Dus wanneer het reinigen al langere periode niet gedaan is of wanneer er iets bijzonders is voorgevallen. Deze methode is niet voor iedere gevel geschikt. Er zijn gevel welke gemaakt zijn van een materiaal wat niet tegen zandstralen kan. Dit zijn vaak de wat zachtere materialen.

Vochtstralen

Bij vochtstralen wordt zand met water gemengd. Op het moment dat dit tegen een gevel aan gespoten wordt zal het door het water al snel minder hard aankomen dan alleen zand. Deze methode is dan ook geschikt voor de wat zachtere materialen. Bovendien hoeft het mengsel niet precies half zand, half water te zijn. Hierdoor kan de hoeveelheid aangepast worden en dus ook de mate waarmee het op de muur terecht komt.

Nevelstralen

Nevelstralen worden voornamelijk toegepast bij bijzondere gebouwen waaraan beschadiging onherstelbaar is. Denk hier historische gebouwen of monumentale panden. Bij Nevelstralen kan alles precies afgesteld worden en worden er alleen indirecte stralen op de gevel gebruikt om te reinigen.

Stoom reinigen

Stoom is een krachtig middel. Zo wordt stoom ook toegepast bij het reinigen van gevels. Door water te verhitten kan de damp gebruikt worden om de gevel te reinigen. Hoe hoger de temperatuur van het water des te hoger is de drukreiniging op de gevel. Dit kan dan ook op die manier handmatig worden ingesteld. De temperatuur begint bij 100 graden Celsius en gaat bij gevelreiniging tot maximaal 150 graden Celsius.

Chemisch Reinigen

Een goede methode om snel grote oppervlakten van de gevel te reinigen is door middel van gebruik maken van chemische middelen. Er zal geen schade aan de gevel komen, maar het is natuurlijk niet de beste methode voor het milieu. Echter biedt het wel veel mogelijkheden voor grotere oppervlaktes bij hardnekkig vervuilde gevels.

Prijzen

Aan alle methodes hangt natuurlijk ook een andere prijskaartje. Te beginnen bij zandstralen. Deze methode is geschikt bij hardnekkig vuil en zal tussen de 12 en 15 euro per vierkante meter kosten. Dezelfde prijs geldt voor vochtstralen, het hangt tussen deze twee methode vooral af van de materiaal van de gevel. Nevelstralen zal voornamelijk gebruikt worden voor bijzondere panden, de kosten hiervoor zijn ongeveer 18 euro per vierkante meter en kan omgaan met een gemiddelde vervuilde gevel. Stoom reinigen kan gebruikt worden bij een minder vervuilde gevel en is doordat enkel water wordt gebruikt ook nog een goedkoop. Stoom reinigen kan gedaan worden vanaf 5 euro per vierkante meter. Chemisch reinigen is een snelle methode die goed gebruikt kan worden bij hardnekkig vuil. De kosten hiervoor starten bij 15 euro per vierkante meter.

Een schone gevel

Wanneer u de juiste methode gekozen heeft zal de reiniging kunnen beginnen. Het kan hierbij gebeuren dat er andere achterstalligheden aan het licht komen. Bijvoorbeeld dat er scheuren in voegen zijn ontstaan. Het is verstandig om deze zaken zo snel mogelijk op te lossen. Bij voorkeur gelijk met het reinigen van de gevel. Daarna kan er ook een speciale laag op de gevel aangebracht worden om ervoor te zorgen dat deze er weer lange tijd tegenaan kan. Meer weten over een schone gevel en de prijzen hiervan? De Jong BV Gevelrenovatie staat voor u klaar.