Bitumen dakbedekking leggen

bitumen dakbedekking
Bitumen dakbedekking, ook wel bekend als dakleer, is uiterst geschikt voor het bedekken van platte daken. Denk hierbij aan dakkappellen, veranda’s of schuren. Bitumen dakbedekking wordt is een populair alternatief voor platte daken, omdat het te kopen is voor een goede prijs en daarnaast eenvoudig te verwerken is. Het is mogelijk om een nieuwe laag op een oude laag te plaatsen, maar ook het geheel vernieuwen van uw dakbedekking is een mogelijkheid.

In samenspraak met de dakdekker wordt bekeken wat de beste oplossing is voor uw situatie. In deze tekst leest u meer over bitumen dakbedekking, welke soorten bitumen dakbedekking er zijn, hoe u dit zelf kunt aanleggen en de prijzen van bitumen dakbedekking.

Lees snel verder voor meer informatie. Benieuwd naar de prijzen? Vraag gratis offertes aan.

Wat is bitumen precies?

Bitumen is een stroperige, vloeibaar mengsel van verschillende koolwaterstoffen gedestilleerd uit ruwe olie. Het heeft iets weg van teer, alhoewel beiden op verschillende manieren vergaard worden. In een normale omgevingstemperatuur ontstaat een vaste stof die op meerdere manieren gebruikt kan worden. Veelal is bitumen een onderdeel van de productie van asfalt voor wegen, maar daarnaast wordt het tevens gebruikt als dakbedekking. Om de volgende redenen is een bitumen dakbedekking een geschikt alternatief voor uw platte daken:

  • Het is brandveilig.
  • Het bevat geen gif, waardoor het duurzaam en vriendelijk is voor het milieu.
  • Bitumen dakbedekking bevat vaak dubbele wapening, waardoor het erg robuust is.
  • Er zijn meerdere manieren om bitumen dakbedekking te bevestigen: vlamlassen, lijmen of aan de hand van mechanische apparaten.
  • Bitumen dakbedekking is recyclebaar.
  • Uitstekende isolatie en voorkomt vochtophoping.

bitumen dakbedekkingssystemen

4 soorten bitumen dakbedekkingssystemen

Wanneer u kiest voor een bitumen dakbedekking, heeft u de keuze uit meerdere systemen: een volledig gekleefde variant, een partieel gekleefde variant, een mechanisch bevestigd systeem en een losgelegd systeem. Al deze systemen worden bevestigd volgens de richtlijnen samengesteld door VEBIDAK, Dakmerk en Kiwa Dakadvies. Deze richtlijnen zijn goedgekeurd door het College van Deskundigen Isolatiematerialen en Dakbedekkingen. Wanneer u voor onze bitumen dakbedekkingen kiest, weet u zeker dat u kiest voor kwaliteit.

Volledig gekleefde variant

Op deze manier wordt de bitumen dakbedekking voor 100% vastgehecht aan de ondergrond. Hier zijn verschillende methoden voor: branden, gieten, koud kleven of aan de hand van zelfklevende dakbedekking. Voor deze methode wordt gekozen wanneer mechanisch bevestigen bemoeilijkt wordt door factoren in de omgeven van het dak.

Partieel gekleefde variant

Bij deze variant wordt de bitumen dakbedekking streepsgewijs geplaatst op het platte dak. Er ontstaat vervolgens een dampdrukverdelend effect, omdat de dakbedekking 50% hechting heeft met de ondergrond. Dit effect voorkomt vochtophoping onder uw bitumen dakbedekking.

Mechanisch bevestigd systeem

Voordat de bitumen dakbedekking geplaatst wordt, zal er eerst een onderlaag bevestigd worden. Dit gebeurt aan de hand van dakboorschroeven en volgringen. Op deze ondergrond zal vervolgens de bitumen dakbedekking gebrand worden. Voor schroefbare dakondergronden is dit systeem een prima alternatief.

Losgelegd systeem

Er is sprake van een losgelegd systeem wanneer de onderlaag los op de ondergrond geplaatst wordt. Vervolgens brandt men de bitumen dakbedekking op de onderlaag. Daarna dient er nog een extra ballastlaag geplaatst te worden om het geheel te beschermen. Veelal wordt hierbij gekozen voor een laag grind of tegels, welke worden aangebracht bovenop de bitumen dakbedekking.

bitumen dakbedekking leggen

Zelf bitumen leggen, de voorbereiding

Het leggen van uw bitumen dakbedekking vergt wat voorbereiding. En u weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk. Meet het dak vooraf op, zodat u genoeg bitumen materiaal inslaat. Controleer vooraf tevens of de ondergrond in orde is: het dak moet hellen zodat het regenwater weg kan lopen, is de afvoer aanwezig en moet deze eventueel schoongemaakt worden en is de ondergrond schoon en droog. Wanneer dit gecontroleerd is, kunt u overgaan tot het aanbrengen van de onderlaag.

Hulp nodig? Schakel een erkende dakdekker in!

De onderlaag aanbrengen

Nu dat u juiste voorbereidingen getroffen hebt, kun u beginnen met het aanbrengen van de onderlaag. U begint met het afwerken van de randen aan de hand van stroken. De breedte van deze stroken meet u af door vanaf het boeiboord (de afwerking van een dakgoot) 10 cm het dakvlak op te gaan. Zorg dat de rollen 10 cm overlappen met elkaar, zodat vocht en wind niet onder de stroken door kunnen gaan. Met een koude, waterdichte dakrol-lijm kunt u vervolgens de delen die overlappen aan elkaar bevestigen. Met daknagels bevestigt u om de 30 cm de stroken aan het boeiboord. Snij de overbodige gedeelten langs het boeiboord weg.

Hierna plaatst u de aluminium daktrim op de boeiboorden. Strijk om te beginnen de daktrim voor. Begin vervolgens in de hoek (welke maakt niet uit) met het plaatsen van de daktrim. Houdt ongeveer 2 mm ruimte voor uitzetting. Plaats vlakken van 200 cm en maak deze om de 40 cm vast met roestvrije schroeven. Aan de hand van koppelstukjes bevestigt u de trimstukken aan elkaar.

Nu kunt u de rest van de onderlaag uitrollen. Begin vanaf de kim van de mastiekschroot. Zorg wederom dat de stroken elkaar 10 cm overlappen. De naden lijmt u achteraf dicht, zodat u vochtophoping onder de onderlaag voorkomt. Met 20 mm daknagels zet u vervolgens in een zig-zag patroon om de 10 cm de overlappen verder vast.

De bovenlaag aanbrengen

Nu kunt u de bovenlaag gaan plaatsen. Begin met het dakvlak. Vanaf de kim begint u vanaf het laagste punt van het dak, wat de waterafvoer is. De randen komen pas later. Plaats de bovenlaag evenredig aan de onderlag, waarbij u een halve baan dient te verspringen. Overlap wederom de naastliggende baan met 10 cm.

Rol vervolgens de helft van de baan uit. Door steeds een helft aan te brengen, voorkomt u dat het geheel schuin aangebracht wordt. Breng met behulp van een borstel of wisser lijm aan op de onderlaag en druk de bovenlaag hier op vast. Geef hierbij extra aandacht aan de naden: druk deze extra hard aan en gebruik een plamuurmes om het geheel af te strijken. Doe hetzelfde voor de tweede helft.

Aan het einde focust u pas op de zijkanten. Snij de stroken alá de stroken van de onderlaag. Smeer de ondergrond in met dakrol-lijm en kit de groeven van de daktrim af met speciale dak-afdichtingskit. Schuif een strook in de daktrim en druk deze stevig op de ondergrond vast. Zorg voor 15 cm overlapping met de volgende strook. Om te voorkomen dat de overlappingen te dik zijn, snijdt u driehoekjes met zijden van 15 cm zowel boven als onder af.

bitumen dakbedekking prijzen

Bitumen dakbedekking prijzen

Wanneer u besluit om een dakdekker uw dak te laten bedekken met bitumen, kunt u aannemers in uw regio gemakkelijk en snel vergelijken op Boelsmaendejong.nl. Het leggen van een nieuwe laag bitumen dakbedekking over de oude laag kost gemiddeld zo’n €40 à €50 per vierkante meter. Het verwijderen van de oude laag en vervolgens een nieuwe laag bitumen dakbedekking plaatsen kost ongeveer €65 à €75 per vierkante meter. Deze bitumen dakbedekking heeft een levensduur van 35 jaar. U zult hier dus voor lange tijd plezier van hebben!